Ανανεώσεις συμβάσεων προσωπικού ΙΔΟΧ προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από αγώνες πολλών ετών, συναντήσεις, επιστολές, συσκέψεις και έντονες πιέσεις, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ενημερώνει όλους τους συναδέλφους πως με το Άρθρο 68 του Νόμου 4415 (ΦΕΚ 159 Α 06/09/2016) που ψηφίστηκε την 31/08/2016 στη Βουλή των Ελλήνων ορίζονται τα εξής:

“1. Οι συµβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου του προσωπικού των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθµού, καθώς και των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. αυτών, το οποίο απασχολείται στο πλαίσιο του συγχρηµατοδοτούµενου ευρωπαϊκού προγράµµατος «Εναρµόνιση Οικογενειακής και Επαγγελµατικής ζωής», ανανεώνονται κάθε έτος και µέχρι την ολοκλήρωση του προγράµµατος, σύµφωνα µε το εδάφιο α΄ της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, αποκλειόµενης, σε κάθε περίπτωση, της µετατροπής των συµβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου. 
2. Άρνηση ανανέωσης γίνεται µόνο µε την επίκληση σπουδαίου λόγου σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία. Στις περιπτώσεις αυτές, στις δοµές που υπάγονται απευθείας στους δήµους, την οριστική απόφαση για την ανανέωση ή µη της σύµβασης λαµβάνει το Δηµοτικό Συµβούλιο µε συγκεκριµένη και ρητώς αναγραφόµενη αιτιολογία. Στις δοµές που υπάγονται στα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α., την ειδικά αιτιολογηµένη απόφαση για την ανανέωση ή µη της σύµβασης λαµβάνει αντίστοιχα το Διοικητικό Συµβούλιο του νοµικού προσώπου, κατόπιν έγκρισης του Δηµοτικού Συµβουλίου του οικείου Ο.Τ.Α.». 
3. Σε περίπτωση που η ηµεροµηνία λήξης των συµβάσεων εργασίας ορισµένου χρόνου των ως άνω εργαζοµένων, απέχει λιγότερες από τριάντα (30) εργάσιµες ηµέρες από την ηµεροµηνία ανανέωσης και έναρξης των νέων συµβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, δεν εφαρµόζονται οι προβλεπόµενες από την κείµενη εργατική νοµοθεσία κυρώσεις. Σε αυτή την περίπτωση όλες οι συνέπειες της ανανέωσης των ως άνω συµβάσεων επέρχονται αναδροµικά από την εποµένη της ηµεροµηνίας λήξης των προηγουµένων.”

Σε καμία περίπτωση με την εφαρμογή του παραπάνω Άρθρου δεν λύνεται το πρόβλημα της εργασιακής ανασφάλειας των εργαζομένων στις Δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Πάγιο αίτημα όλων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ παραμένει η σύσταση Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους, η μεταφορά Δομών και υπάρχοντος προσωπικού σε αυτές, η σταθερή χρηματοδότηση των Δομών βάσει προϋπολογισμού, με μόνιμες θέσεις εργασίας για το προσωπικό που εργάζεται με συνεχείς συμβάσεις εργασίας επί σειρά ετών. 
Παρόλα αυτά, με το παραπάνω Άρθρο, το οποίο είναι αποτέλεσμα της επίμονης και μεθοδικής συνεργασίας του ΔΣ του ΠΑΣΕΚΔΑΠ με το Υπουργείο Εσωτερικών και κυρίως είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που έδειξε επ’άυτού ο Νομικός Σύμβουλος του ΥΠ.ΕΣ. κ.Ευάγγελος Αυγουλάς, ελπίζουμε πως θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η πληθώρα αυθαίρετων απολύσεων συναδέλφων μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Απολύσεις που δεν γίνονταν για λόγους που εμπίπτουν σε πειθαρχικό παράπτωμα ή παράβαση της κείμενης νομοθεσίας εκ μέρους του εργαζόμενου, αλλά αποτελούν αποφάσεις των διοικήσεων με τιμωρητικό-ρεβανσιστικό χαρακτήρα. 

Σημειώνουμε, λοιπόν, μια «μικρή» νίκη στα κατάστιχά μας και συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος, την ίδια επιμονή και πάντα με καθαρές προτάσεις τον αγώνα μας για:

Μόνιμες δημοτικές Δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Σταθερή & εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Επικαιροποίηση θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας
των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με νέα Κ.Υ.Α..




Δειτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

Ανανεώσεις συμβάσεων προσωπικού ΙΔΟΧ προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» Ανανεώσεις συμβάσεων προσωπικού ΙΔΟΧ προγράμματος  «Εναρμόνισης Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» Reviewed by G.Anesto on Σεπτεμβρίου 07, 2016 Rating: 5
Από το Blogger.